Dovoljne količine uglja u zimskom periodu

Srbija | Ugalj

milorad grčić rbkolubara.rs

Direktor RB „Kolubara“ gospodin Milorad Grčić u intervjuu za „Tanjug“ izjavio je da će Srbija u zimskom periodu imati dovoljne količine uglja. On je istakao da su trenutne zalihe uglja na deponiji u „Kolubari“ oko 200 hiljada tona, kao i da se na deponijama u TENT-u nalaze ozbiljnije zalihe uglja, dok ukupne zalihe uglja iznose 1,46 miliona tona.

Gospodin Grčić je istakao da je nedavno počela proizvodnja uglja sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“. Prema njegovim rečima, nivo vode smanjen je za 24 metra, što je urađeno uz ogromnu podršku EPS-a i kompanije „Energotehnika Južna Bačka“, dok su najzasluženiji za sve rudari „Kolubare“.

On je podsetio da nakon majskih poplava nijedan kop u RB „Kolubara“ nije radio. Prema njegovim rečima, ubrzo su pokrenuti ugljeni sistemi na poljima „B“ i „D“ da bi se došlo do proizvodnje uglja od 45 hiljada tona uglja dnevno. Nakon toga, osposobljen je kop „Veliki Crljeni“ čime je obezbeđeno dodatnih 20 hiljada tona uglja dnevno, a osposobljavanjem kopa „Tamnava-Zapadno polje“ dnevna proizvodnja uglja povećana je na 75 hiljada tona, istakao je gospodin Grčić.

Sandra Jovićević

foto: rbkolubara.rs