Doveden u pitanje hrvatski projekat istraživanja nafte i gasa u Jadranu

Region

hrvatska lng euractiv.rs

Direktor Agencije za ugljovodonike Hrvatske gospođa Barbara Dorić izjavila je da Hrvatska i dalje ima u planu da realizuje projekat istraživanja nafte i gasa u Jadranu jer je veoma bitan za ovu zemlju. Ona je dodala da se pretpostavlja da u Jadranu postoje dodatne rezerve nafte i gasa, a ako ih Hrvatska bude iskoristila postaće energetski nezavisna, čak će moći i da gasom snabdeva druge zemlje.

Međutim, ekolozi i turistički radnici protive se ovom istraživanju jer smatraju da bi to ugrozilo životnu sredinu i lokalnu privredu.

Vlada Republike Hrvatske smatra da je bitno realizovati projekat zbog toga što se očekuju investicije od oko dve milijarde evra u narednih pet godina, ali i zbog očekivanja da će projekat doneti oko milijardu evra prihoda godišnje, razvoj industrije i otvaranje novih radnih mesta.

Podsetimo, licencu za istraživanje nafte i gasa u Jadranu dobio je međunarodni konzorcijum koga su činili „Maraton Oil“ i OMV, ali se on nedavno povukao iz ovog projekta. Kao razlog za odustajanje navedeno je da se nisu stekli opšti ekonomski uslovi za dugoročne investicije. Hrvatski mediji su objavili da je od projekta odustao i „Exxon Mobil“ koji je ranije najavio saradnju sa kompanijom INA na istraživanju dva naftna polja u južnom Jadranu.

Predstavnici hrvatskih ekoloških organizacija istakli su da je projekat istraživanja gasa i nafte u Jadranu opasan po životnu sredinu, ali da ugrožava i lokalni lov i ribolov. Istraživanja su pokazala da se više od polovine Hrvata protivi ovom projektu.

Sandra Jovićević

foto: euractiv.rs

izvor: euractiv.rs