Dostupnost čiste pijaće vode – bitna za zdravlje građana

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Početak projekta „Izrada Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodama i sanitaciji u regionu Šumadije i Pomoravlja“ koji realizuju Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, uz podršku Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) obeležen je održavanjem radionice.

Ovaj projekat predstavlja nastavak projekta “Samoprocena jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji“, koji je nedavno uspešno završen na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

– Projekat „Izrada Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodama i sanitaciji u regionu Šumadije i Pomoravlja“ od velikog je značaja za implementaciju ciljeva Protokola o vodi i zdravlju, kao i međunarodnih ugovora, strategija i ostalih nacionalnih dokumenata u oblasti zaštite životne sredine kojima se prenose međunarodni propisi u nacionalno zakonodavstvo, rekla je pomoćnica ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović Đušić u svom uvodnom obraćanju.

Protokol o vodi i zdravlju Srbija je ratifikovala 2013. godine, s osnovnim ciljem zaštite zdravlja građana i unapređenja životne sredine, što podrazumeva bolje upravljanje vodama.

Pitanje dostupnosti čiste pijaće vode, održivo korišćenje vode kao prirodnog resursa i obezbeđivanje kvaliteta vode radi zaštite od oboljenja koja su povezana sa vodom, ključna su pitanja zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

-Najveće investicije u oblasti životne sredine potrebne su upravo u sektoru otpada, i u sektoru voda. U Srbiji se za sada prečišćava svega osam do 10 posto otpadnih voda, i imamo svega oko pedesetak sistema za prečišćavanje voda od kojih, na žalost, više od polovine ne funkcionišu punim kapacitetom. Jedan od prioriteta Ministarstva jeste da se fokusiramo na oblast voda i na najkvalitetniji način primenimo evropske standarde u ovoj oblasti, istakla je Biljana Filipović Đušić.

Značaj uspešne saradnje partnera u projektu naglasila je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, i najavila da će poziv za učešće u projektu biti upućen i drugim ministarstvima koja mogu doprineti njegovoj uspešnoj realizaciji.

– Posledice po zdravlje koje nastaju delovanjem različitih zagađujućih materija u životnoj sredini, predstavljaju osnov za različite aktivnosti i mere koje bi trebalo preduzeti i definisati politikama, kako bi se unapredilo stanje životne sredine, ali i kako bi se uticalo na unapređenje javnog zdravlja u Republici Srbiji, rekla je Vesna Knjeginjić.

Milisav Pajević