Dosadašnji gubici Er Srbije usled pandemije iznose oko 35 miliona evra

Mobilnost

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da se dosadašnje štete zbog pandemije koronavirusa u sektoru transporta procenjuju na između 120 i 140 miliona evra, a da su  procene da bi do kraja godine mogla da dostignu i više od 700 miliona evra.

“Najveću štetu je pretrpeo putnički saobraćaj, posebno vazdušni, i tu ne govorimo samo o ‘Er Srbiji’, već i o našim aerodromima. Dosadašnji gubici ‘Er Srbije’ iznose oko 35 miliona evra, a kao država ćemo naći način kako da toj kompaniji pomognemo jer je ona vitalna karika u našem vazdušnom saobraćaju. Pokazalo se i tokom ove krize koliko je važno da imamo nacionalnog avio-prevoznika, budući da je od početka vanrednog stanja ‘Er Srbija’ prevezla oko 13.000 naših državljana“, rekla je Mihajlović gostujući u emisiji “Osvrt” na Televiziji B92.

Foto-ilustracija: Pixabay

Potpredsednica Vlade je naglasila da je Srbija učinila sve da omogući brže kretanje tranzitnog saobraćaja, koji je od vitalne važnosti za snabdevanje građana Srbije i regiona. “Od polovine marta u Srbiju je ušlo oko 100.000 kamiona, od čega oko 60.000 za snabdevanje Srbije. Mi smo prvi ukinuli policijsku pratnju kamiona u tranzitu, sada je konvoje ukinula i Hrvatska, a nadamo se da će to uskoro uraditi i Slovenija”, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je u drumskom teretnom saobraćaju zabeležen pad od oko 20 odsto, u prevozu robe železnicom oko 10 do 15 odsto, te da će najveći izazov oporavak svih vrsta putničkog saobraćaja.

“Primera radi, samo u putničkom vodnom saobraćaju ove godine je u Srbiji trebalo da pristane oko 1.500 kruzera, što je moralo da bude otkazano. Razgovaraćemo sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija o načinima kako da pomognemo deo transportnog sektora koji se bavi putničkim saobraćajem, kako bi što pre stao na noge”, rekla je Mihajlović.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture