Doroslovo dobija 15 miliona dinara za unapređenje poslovanja zadruga

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Katherine Volkovski)

Juče, 25. novembra, u Palati Srbije, zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković zajedno sa predstavnicima ZZ „Doroslovo“ potpisao je Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava koja su dodeljena zadrugama, na osnovu Konkursa koji je raspisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj u okviru sprovođenja Programa za ravnomerni regionalni razvoj, koji je usvojila Vlada Srbije.

Cilj ovog Programa je sistemsko unapređenje poslovanja zadruga, kao i kvaliteta života u ruralnim sredinama kroz ravnomerniju raspodelu dohotka i povećanje ekonomskih mogućnosti u sklopu ravnomernog regionalnog razvoja.

Realizacijom Programa se unapređuje zadružni sistem i povećava konkurentnost, ali se obuhvata i aspekt društvenih i socijalnih promena u kojima su zadruge značajan akter.

ZZ „Doroslovo“ iz Doroslova će ovim sredstvima nabaviti novu samohodnu prskalicu italijanskog proizvođača, kakvu lokalna zajednica još ne poseduje. Ovom prskalicom može da se tretira kukuruzni plamenac, utiče se na smanjenje oboljenja fusarijuma i toksina, kako bi se obezbedili optimalni prinosi kukuruza.

Osim za tretiranje kukuruza prskalica će se koristiti i za tretiranje drugih kultura kojim raspolažu zadruga i zadrugari.

Ukupna vrednost projekta je 19.623.352,00 dinara, a sredstva koja su obezbeđena iz Kabineta ministra zaduženog za regionalni razvoj iznose 15. 000.000,00 dinara.

Lokalna samouprava je podržala ovaj projekat i dala saglasnost da je projekat zadruge u skladu sa strategijom razvoja lokalne samouprave.

Izvor: Grad Sombor