Donirano 1.050.000 metalnih čepova za humanitarnu akciju

 

Foto: Udruženje "Čep za hendikep"

Foto: Udruženje „Čep za hendikep“

„Ne bacamo ništa što može da ide na reciklažu“ je pravilo Apatinske pivare koja želi da do kraja 2025. godine postigne cilj da ne odvozi otpad na deponije, već na reciklažu.

– Sve čepove iz nagradnih igara koju organizujemo već godinama predajemo Udruženju „Čep za hendikep“ sa kojim imamo dugogodišnju saradnju. Na ovaj način građani učestvuju u nagradnoj igri, ali čine jedno malo dobro delo, kaže Slobodanka Cucić, menadžerka pravnih i korporativnih poslova u Apatinskoj pivari.

I nakon ovogodišnje nagradne igre Jelen piva, Apatinska pivara donirala je Udruženju “Čep za hendikep” oko 1.050.000 metalnih čepova ukupne težine 2,1 tonu. Od prikupljenog novca Udruženje kupuje ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom, a od 2015. do danas na taj način, prikupljeno je više tona krunskih i plastičnih čepova.

Apatinska pivara već godinama svojom kampanjom „Reciklirajte i Vi“ menja svest kako javnosti, tako i zaposlenih o važnosti reciklaže. Osim što svakodnevno razvrstavaju otpad pre odlaganja, zaposleni u pivari aktivno učestvuju i u kampanji „Čep za hendikep“, prikupljajući čepove na različitim muzičkim festivalima, kafićima i prodajnim mestima.

– Zahvaljujući ovakvim akcijama uspeli smo da podignemo svest javnosti o našoj akciji tako da danas čepove prikuplja više od dva miliona građana i preko 620 kompanija u cilju nabavke preko potrebnih ortopedskih pomagala, rekao je Zoran Martinov predsednik Udruženja „Čep za hendikep“ čiji je svaki radni dan posvećen neumornom sakupljanju čepova širom Srbije i odnošenju reciklerima.

– Kada bi svako domaćinstvo sačuvalo samo po jedan čep svakoga dana, prikupilo bi se oko 1,5 tona čepova dnevno. Ta količina bi bila dovoljna da se svakodnevno nabavi najmanje jedno ortopedsko pomagalo, kaže Martinov.

Putem kampanje „Reciklirajte i vi“, Apatinska pivara već punu deceniju edukuje javnost o značaju reciklaže kroz interesantne i edukativne aktivnosti. Pivara će i ovog leta obilazeći letnje muzičke festivale širom Srbije podsticati pre svega mlade ljude da vode računa o pravilnom odlaganju ambalažnog otpada i na taj način zaštite životnu sredinu.

Milisav Pajević