Doneta naredba o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila pojava afričke kuge u Srbiji

Vesti | Srbija

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je naredbu o odstrelu divljih svinja kako bi se sprečila pojava afričke kuge kod svinja u Srbiji, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je plan da se u naredna dva do četiri meseca populacija divljih svinja redukuje čak i za 70 odsto.

 

Foto: pixabay

Nedimović je rekao da higijensko-zdravstveni odstrel neće ugroziti opstanak populacije divljih svinja, te da je ta mera neophodna kako bi se što više redukovao broj eventualnih prenosilaca virusa afričke kuge.

Kako je naveo, lovni inspektori će zajedno sa ljudima iz Uprave za šume ići po terenu, naročito na prostoru Banata i ka severu.

„Moramo ovo da radimo i biramo između dva zla. Nama je ugrožena s druge strane ogromna populacija svinja na farmama. Srbija ima jako dobru proizvodnju svinja i dobar izvoz i ekonomski bi bilo potpuno neopravdano kada bismo to prepustili slučaju“, kaže ministar.

Srbija, navodi, primenjuje sve naučno dokazane metode koje mogu pomoći u borbi protiv afričke kuge svinja.

„Nema leka za afričku kugu svinja, na svetu ne postoji. Gde god se pojavi bolest mora doći do eutanazije“, rekao je Nedimović.

Naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo naredbu na koji način se na graničnim prelazima ponaša prema životinjskoj populaciji u pogledu bolesti afričke kuge svinja s jedne strane, a s druge strane kako da se postupa sa divljim svinjama koje su najčešći prenosioci te bolesti.

Opširnije informacije o ovoj naredbi možete pročitati ovde.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević