Donald Tramp: Smesta smanjite cene nafte!

Vesti | Goriva | Nafta

 

Foto: Pixabay

Američki predsednik Donald Tramp ponovno je optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEK) za podizanje cena nafte i zatražio od njenih članica da učine više.

– Monopol OPEK-a mora zapamtiti da su cene nafte visoke, a oni ne čine gotovo ništa da pomognu. Oni podižu cene dok Sjedinjene Američke Države brane mnoge od OPEK-ovih članica za vrlo malo novca. To mora biti dvosmerna ulica. Smesta smanjite cene!, napisao je Tramp na Twitteru.

Predsednik SAD proteklih nedelja je u nekoliko navrata napao OPEK. Povećanje cena benzina moglo bi Trampu stvoriti političku glavobolju uoči srednjoročnih kongresnih izbora koji će se održati u novembru.

Tramp je u subotu kazao da je Saudijska Arabija, na njegov zahtev, pristala povećati proizvodnju nafte, „možda za dva miliona barela na dan, kako bi nadoknadila razliku“ zbog „napetosti i disfunkcionalnosti u Iranu i Venecueli“ i sprečila porast cena na tržištu.

Trampovi prigovori upućeni OPEK-u događaju se istovremeno s pojačanim američkim pritiskom na evropske saveznike da prestanu kupovati iransku naftu.

Milisav Pajević