Donacija Vlade Japana za čistije, uređenije i zdravije životno okruženje u Osečini

Vesti | Upravljanje otpadom

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan prisustvovao je danas ceremoniji potpisivanja ugovora za dodelu donacije Vlade Japana opštini Osečina za oblast zaštite životne sredine, u vrednosti od sedamdesetdve hiljade sedam stotina evra.

Ugovorom o donaciji koji su svečano potpisali Tecuja Cubota, savetnik ambasade Japana u Republici Srbiji i Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina, JKP „Osečina“ dodeljena su sredstva za nabavku kamiona za prikupljanje smeća i 30 kontejnera.

Pomoć je dodeljena iz programa projekata za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) koje Vlada Japana donira zemljama s ciljem podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, odnosno radi rešavanja životnih pitanja stanovništva u vezi s zaštitom životne sredine, obrazovanjem, zdravstvenom i socijalnom zaštitom.

– Jedna od prednosti našeg programa pomoći jeste da lokalno stanovništvo može u kratkom roku da oseti benefit od podržanog projekta. Očekujemo da će ova donacija doprineti obezbeđivanju čistog, uređenog i zdravijeg životnog okruženja u Osečini, a realizovan projekat dodatno ojačati prijateljske odnose Srbije i Japana, rekao je Tecuja Cubota na ceremoniji.

Ministar Trivan je istakao da je saradnja sa Japanom jako dobra i konstruktivna za Srbiju, a dosadašnja podrška japanske vlade osnov jačanja saradnje i dobrih odnosa dve zemlje.

– Pomoć u zaštiti životne sredine izražena konkretno u dodeljenim sredstvima za rešavanje ključnih pitanja životne sredine u Osečini, primer je pomoći koju Japan ukazuje našoj zemlji, i zato koristim priliku da se zahvalim na svemu što Japan čini za našu zemlju, a to nije malo“, istakao je ministar Trivan dodajući da je Srbiji potrebna pomoći i podrška, naročito od tehnološki razvijenih zemalja kao što je Japan.

Predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić je izrazio zahvalnost na sveukupnoj pomoći koju je do sada Vlada Japana dodelila ovoj opštini u oblasti zdravstva, komunalne infrastrukture i zaštite životne sredine, naglašavajući da se ona uvek pruža bezuslovno i u kontinuitetu.

– Osečina, koja do sada nije imala dovoljno sredstava da sama reši pitanje komunalnog otpada, dobijenim sredstvima rešiće višedecenijski problem u prikupljanju i odnošenju smeća varošica i okolnih 18 sela, što ovu donaciju čini naročito značajnom, naglasio je direktor JKP „Osečina“ Nikola Tomić.

Uključujući donaciju za opštinu Osečina, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine, iznosi preko 13.4 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 507 miliona evra.

Milisav Pajević