Donacija UNECE uručena Ministarstvu zaštite životne sredine

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U organizaciji UNECE i Ministarstva socijalne politike i zdravlja Francuske, u Parizu je 25. i 26. juna održan 5. Sastanak ekspertske radne grupe koja se bavi pitanjima podjednakog pristupa vodi i sanitaciji na nivou Evro regiona Svetske zdravstvene organizacije.

Pomoćnica ministra Biljana Filipović Đušić i predstavnica Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja-REDASP: Jasminka Luković–Jagličić, predstavile su rezultate projekta: “Samoprocena jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji, “koji je nedavno završen na teritoriji Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Ovaj projekat je Ministarstvo zaštite životne sredine realizovalo uz finansijsku podršku italijanskog Ministarstva životne sredine, kopna i mora, a aktivnosti su koordinisane od strane REDASP.

Rezultati projekta prepoznati su od strane UN agencija i predstavnika prisutnih zemalja, kao primer odlične prakse, kako saradnja izmeću različitih institucija, organizacija i civilnog sektora, na svim nivoima: nacionalnom- regionalnom- lokalnom, doprinosi najboljem rezultatu.

Projekat je pokazao realnu situaciju po pitanju jednakog pristupa vodi i sanitaciji na nacionalnom i lokalnom nivou i dobijene su konkretne preporuke za unapređenje stanja u oblasti geografskih dispariteta, ugroženih i marginalizovanih grupa i finansijske dostupnosti. Multidisciplinarni tim različitih ministarstava koja se bave temom vode, sanitacije i ljudskih prava, predstavnici 13 lokalnih samouprava iz Šumadije i Pomoravlja, učestvovao je u realizaciji projekta.

Na osnovu kvalitetne Prve faze procene, UNECE je odobrio i dodatna sredstva za realizaciju Druge faze: Izradu Akcionog plana za unapređenje jednakog pristupa vodi i sanitaciji u Srbiji.

Ugovor o donaciji svečano je uručen pomoćnici ministra za međunarodnu saradnju: Biljani Filipović Đušić od strane predstavnice UNECE zadužene za implementaciju Protokola o vodi i zdravlju- gđe Chantal Demilecamps, a u prisustvu predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, Regionalne kancelarije za Evropu, predstavnika Ministarstva socijalne politike i zdravlja Francuske, predstavnika Makedonije, Jermenije, Rumunije, Bugarske, Azerbejdžana Ruske Federacije, Belorusije, Moldove i mnogobrojnih međunarodnih NVO koje se bave pitanjima vode i sanitacije.

Lokalni partner, kao i u Prvoj fazi, biće Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Milisav Pajević