Donacija Japana za unapređenje zaštite životne sredine

Donacija Japana za unapređenje zaštite životne sredineU prostorijama Vlade Republike Srbije 20. marta 2014. godine potpisani su ugovori o donaciji između ambasadora Japana u Srbiji Njegove ekselencije gospodina Masafumi Kurokija, predsednika opštine Trgovište gospodina Nenada Krstića, direktora JKP „Omoljica“ iz Pančeva gospodina Dragana Grujičića, direktorke JKP „Treći septembar“ iz Nove Varoši gospođe Suzane Šuljagić i direktora JKP „Komunalac“ iz Knića gospodina Milosava Pantovića.

Vlada Japana se ovim ugovorom obavezala da će donirati 323610 evra za projekte unapređenja zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama Nova Varoš, Pančevo i Knić, a sredstva će biti upotrebljena kako bi JKP „Omoljica“ (Pančevo), JKP „Treći septembar“ (Nova Varoš) i JKP „Komunalac“ (Knić) nabavili potrebnu opremu (kamione-autosmećare, kontejnere i kombinovane mašine za održavanje puteva).

Državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođa mr Stana Božović izrazila je zahvalnost Vladi Japana u ime ministarstva povodom ove donacije i podsetila da je Japan od 1999. godine do sada Republici Srbiji donirao preko 460 miliona evra.

Njegova ekselencija gospodin Masafumi Kuroki izjavio je da se u Republici Srbiji sprovode i drugi projekti zaštite životne sredine koje finansira Japan, a istakao je i saradnju Japana i Republike Srbije na projektima iz oblasti energetske efikasnosti.

S.J.