Domaći proizvođači pametnih brojila nezadovoljni raspisanim tenderom

Srbija

EPS

Predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije Republike Srbije gospodin Jovan Vujasinović izjavio je da domaći proizvođači pametnih brojila neće moći da učestvuju na tenderu koji je raspisala „Elektroprivreda Srbije“ zbog toga što ne ispunjavaju propisane uslove. Prema njegovim rečima, srpske kompanije ni pojedinačno, ni zajedno ne mogu da ispune uslove propisane tenderom, kao i da postoje samo tri svetske firme koje bi mogle da se jave na konkurs. On je istakao i da JP „Elektroprivreda Srbije“ može promeniti konkursnu dokumentaciju tako da i domaći proizvođači pametnih brojila mogu dobiti šansu za učešće na tenderu.

JP „Elektroprivreda Srbije“ u svom saopštenju istakla je da domaći proizvođači nisu onemogućeni da učestvuju na ovom tenderu. Rečeno je da srpski proizvođači brojila mogu da zadovolje propisane kriterijume, a oni koji ne mogu da ispune opšte evolucione uslove mogu učestvovati u tenderu kao podizvođači. Osim toga, iz EPS-a su istakli i da je tender koncipiran po principu „ključ u ruke“, kao i da su uspeli da umanje opšte evalucione kriterijume npr. za godišnji promet.

Podsetimo, tender za nabavku pametnih brojila raspisan je 15. decembra 2014. godine. Zainteresovani za učešće na ovom tenderu moraju da imaju prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da raspolažu sredstvima od bar 25 miliona evra. Osim toga, moraju da imaju realizovan bar jedan sličan projekat koji je u funkciji na evropskom tržištu sa minimum 100 hiljada brojila i sistem za upravljanje i skladištenje očitanih podataka sa najmanje 200 hiljada mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina, navedeno je u tenderu. Ponuđači moraju da imaju i fabrike za proizvodnju pametnih brojila za očitavanje električne energije, kao i da godišnje proizvode bar 250 hiljada komada. Takođe je potrebno da imaju bar pet godina iskustva u ovakvoj proizvodnji, kao i da daju garanciju u iznosu od 1,8 miliona evra.

Tender će biti otvoren do 3. marta 2015. godine, a osim isporuke pametnih brojila obuhvataće i nabavku informatičke i merne infrastrukture, isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacije, kao i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

Sandra Jovićević

foto: eps.rs