Domaće kompanije onemogućene da se prijave na EPS-ov tender za nabavku pametnih brojila

Srbija

pametna brojila naslovi.net

Konzorcijum proizvođača brojila iz Srbije saopštio je da su uslovi na tenderu za pametna brojila koji je raspisalo JP „Elektroprivreda Srbije“ nedostižni za domaće proizvođače. Oni su istakli da domaće kompanije ne mogu konkurisati na ovom tenderu, ni pojedinačno ni u konzorcijumu. Takođe je navedeno da je time naneta velika šteta srpskoj privredi jer domaće kompanije imaju tehnologiju i kapacitet da realizuju tražena dobra i usluge.

Podsetimo, JP „Elektroprivreda Srbije“ 15. decembra 2014. godine objavilo je tender za nabavku pametnih brojila. Zainteresovani za učešće na ovom tenderu moraju da imaju prosečan godišnji promet u poslednjih pet godina od najmanje 75 miliona evra i da raspolažu sredstvima od bar 25 miliona evra. Osim toga, moraju da imaju realizovan bar jedan sličan projekat koji je u funkciji na evropskom tržištu sa minimum 100 hiljada brojila i sistem za upravljanje i skladištenje očitanih podataka sa najmanje 200 hiljada mesta isporuke i pružanja sličnih usluga u proteklih pet godina, navedeno je u tenderu. Ponuđači moraju da imaju i fabrike za proizvodnju pametnih brojila za očitavanje električne energije, kao i da godišnje proizvode bar 250 hiljada komada. Takođe je potrebno da imaju bar pet godina iskustva u ovakvoj proizvodnji, kao i da daju garanciju u iznosu od 1,8 miliona evra.

Tender će biti otvoren do 3. marta 2015. godine, a osim isporuke pametnih brojila obuhvataće i nabavku informatičke i merne infrastrukture, isporuku hardvera i softvera, uređaja za komunikacije, aplikacije, kao i pružanje usluga za integraciju sistema i obuku.

Vrednost tendera iznosi 80 miliona evra, dok će implementacija ovog projekta trajati oko 7 godina i koštati oko 500 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net