Dogovorena modernizacija sistema upravljanja vodama u Srbiji

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Modernizacija sistema upravljanja vodama u Srbiji i razvoj oznaka kvaliteta hrane i geografskog porekla, unapređenje srpskog poljoprivrednog izvoza bile su teme sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Beogradu.

Strane su se dogovorile da potpišu Memorandum o razumevanju s ciljem dalje saradnje na polju jačanja srpskog agrobiznis sektora, saopštila je Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu.

– Postoji veliki potencijal za srpske proizvođače i trgovce da pristupe novim tržištima, uključujući one na Bliskom istoku, srednjem istoku i Aziji, rekao je Miljan Ždrale, regionalni direktor EBRD-a za agrobiznis za centralnu i jugoistočnu Evropu.

FAO i EBRD će, takođe, nastaviti da pružaju tehničku pomoć za usklađivanje sa zahtevima tržišta i unapređenje javno-privatnog dijaloga među igračima u industriji žitarica u zemlji, kao i redovnu razmenu informacija i učešće na međunarodnim trgovinskim događajima.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izrazio je zadovoljstvo zbog uspešnog partnerstva sa FAO i EBRD poslednjih godina, naglasivši da novi sporazum potvrđuje uzajamnu dobru volju i interesovanje za dalje korišćenje naših prednosti – za izgradnju efikasnog i održivog, inkluzivnog i konkurentnog poljoprivredno-prehrambenog sistema u Srbiji.

Prema sporazumu, FAO i EBRD će nastaviti da podržavaju napore za ubrzanje rasta poljoprivrednog izvoza Srbije. To će jednim delom obuhvatiti jačanje kapaciteta Udruženja žita Srbije u oblasti analize tržišta i rešavanja proizvodnih i trgovinskih uskih grla – od infrastrukture do logistike.

FAO i EBRD žele da prošire aktivnosti u razvoju izvoza drugih poljoprivrednih proizvoda kao što su ariljske maline. Zahvaljujući projektu FAO-EBRD, prvih 1.000 tona ariljskih malina lane je dobilo sertifikat geografskog porekla.

Milisav Pajević