Dogovorena isplata duga za gas između Srbije i Rusije

Svet

aleksandar vucic novosti rs

Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Republike Srbije izdala je saopštenje da je dogovoren model isplate za gas između Srbije i Rusije.

Premijer Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić i predsednik Rusije gospodin Vladimir Vladimirovič Putin obavili su juče telefonski razgovor o snabdevanju gasom. Dogovoreno je da će Rusija i dalje snabdevati gasom tri velika srpska hemijska kombinata, kao i model isplate duga za gas.

Prema dogovoru, do kraja ove godine Srbija će isplatiti Rusiji 100 miliona dolara duga za gas; narednih 100 miliona dolara biće isplaćeno do kraja 2015. godine, dok će preostalih 24 miliona biti uplaćeno tokom 2016. godine.

Podsetimo, prošle nedelje Rusija je smanjila isporuku gasa Srbiji za 28 odsto zbog duga od 224 miliona dolara. Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da je u planu da preduzeće „Srbijagas“ do kraja ove godine isplati Rusiji deo duga koji iznosi 100 miliona dolara. On je dodao da je rebalansom budžeta koji je nedavno usvojen predviđeno da polovina duga za gas Rusiji bude isplaćena putem kredita, dok će se za drugu polovinu biti dogovorena dinamika isplate.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs