Dogovoren nastavak saradnje na realizaciji Povelje „za čist Lim i Drinu“

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvovao je juče na 9. zajedničkoj sednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, u Trebinju.

Pre samog početka sednice održani su sastanci resornih ministara.

Tom prilikom ministar Trivan razgovarao je sa potpredsednicom Vlade Republike Srpske i ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenkom Golić o najznačajnijim pitanjima saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

Na samoj sednici dogovoren je nastavak saradnje na realizaciji Povelje „za čist Lim i Drinu“, koja je rezultat pokrenutih aktivnosti u proteklom periodu.

Pomenute aktivnosti podrazumevaju intenziviranje prekogranične saradnje relevantnih opština Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, odnosno razmatranje mogućnosti za dobijanje sredstava pristupnih fondova Evropske unije. Takođe je dogovoren i nastavak zajedničkih aktivnosti na uspostavljanju prekograničnog rezervata biosfere „Donji tok i ušće rijeke Drine“.

Resorna ministarstva nastaviće razmenu informacija i iskustava u oblasti institucionalnog organizovanja i finansiranja zaštite životne sredine.

Ministar Trivan i ministarka Golić, u decembru prošle godine u Beogradu, dogovorili su zajedničke inicijative i akcije kroz saradnju dva ministarstva, u cilju unapređenja zaštite životne sredine, kao i unapređenja regionalne saradnje.

Milisav Pajević