Zelena zona festivala Nišvil

Događaji

Posetioci Nišvil festivala i ove godine moći će da u okviru festivalske GREEN zone u niškoj tvrđavi kod Vodene kapije od 08. do 11. avgusta u periodu od 20 do 23 sati dožive i virtuelno obiđu i spoznaju prirodne lepote Srbije u organizaciji Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U okviru Nisville GREEN zone biće realizovan program:

Zeleni bioskop

Spotovi i prilozi o zaštićenim područjima i prirodnim atrakcijama u Srbiji;

Staza znanja „Svet divljine“

Obrazovna staza na kojoj će biti izloženi eksponati retkih i ugroženih vrsta životinja. Posetioci Zelene zone festivala koji u najbržem roku prođu stazu i nakon prolaska staze mogu da nabroje bar tri vrste koje su prepoznali na stazi dobiće prigodne olovke – „Zasadi pa se iznenadi“, koje na vrhu imaju semena biljaka koje ukoliko se zasade mogu da izrastu u određeno bilje;

„Točak sreće: koliko znam o prirodi Srbije“

Posetioci Zelene zone imaće priliku da učestvuju u nagradnoj igri i kvizu Točak sreće za prirodu. U zavisnosti na koje polje (od 16 mogućih) točak sreće stane, učesnik će dobiti pitanje, a ukoliko tačno odgovori, i nagradu predviđenu za to polje. Pobednici će osvojiti izdanja Zavoda. Glavna nagrada je pet dana u NP Tara u objektu Zavoda – „Tara centar“.

„Info pult za prirodu“

U sklopu ovog dela programa biće predstavljene akcije kojima se promovišu prirodne vrednosti uz apel za očuvanje prirode, kao i promotivni materijal o prirodnim dobrima. U okviru Info pulta pored predstavnika Zavoda dežuraće i gosti – upravljači zaštićenih područja: JP „Srbijašume“ – ŠG Niš i ŠG Pirot, Direkcija za izgradnju grada Niša, Turistička organizacija Surdulice, JP „Resavska pećina“, Narodni muzej u Aranđelovcu i „Rezervat Uvac“.

Program Zelene zone festivala realizuje Zavod za zaštitu prirode Srbije u saradnji sa upravljačima sledećih zaštićenih područja: Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“ i „Lepterija Sokograd“, Spomenik prirode „Resavska pećina“, „Vodopad Lisine “, „Cerjanska pećina“ i „Pećina Risovača“, Specijalni rezervati prirode „Uvac“, „Jerma“, „Suva planina“ i „Jelašnička klisura“ i naše najveće prirodno dobro Park prirode „Stara planina“.

Milisav Pajević