Zelena balkanika: Električna vozila-budućnost u saobraćaju

Događaji

Foto: EP

U okviru „Dana slovenačko – srpskog prijateljstva“ u petak 21. aprila 2017. godine od 11.30 h u amfiteatru Mašinskog fakulteta u Beogradu održaće se konferencija „Zelena balkanika: Električna vozila-budućnost u saobraćaju“.

Na skupu će biti predstavljena dostignuća Slovenije i EU u ovj oblasti i ukazano na mogućnosti razvoja našeg regiona. Nakon interesantnih predavanja predviđeno je puštanje u rad supercharge punjača, prvog u Srbiji, kao i prezentacija i testiranje e-vozila Tesla S, BMW i3 i Renault Zoe koji će biti postavljeni na platou ispred fakulteta.

Projekat je deo Zelene Balkanike, kojim će Hidria i automobilski klaster Slovenije, u partnerstvu sa mnogim međunarodnim partnerima i lokalnim firmama u svakoj zemlji jugoistočne Evrope, omogućiti zelenu mobilnost na auto-putu od Minhena preko Salzburga, Ljubljane, Zagreba, Beograda do Skoplja, i preko takozvane Zelene Adriatike do Podgorice, Tirane, Dubrovnika, Splita i Zadra do Kopra, gde se sprema pokretanje Inovativnog centra zelene mobilnosti, koji će razvijati visokotehnološka rešenja u te svrhe.

izvor: vesti.mas.bg.ac.rs