Prikazivanje filma „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“

Događaji

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U sredu, 11. septembra, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u Novoj Iskri u Beogradu organizuje događaj pod nazivom „Protivotrov!“, sa početkom u 19.30.

U okviru planiranog događaja biće prikazan dokumentarni film „Stop trovanju grabljivica – bezbedan život za ptice i ljude“, a nakon toga biće održana panel diskusija „Znanjem protiv trovanja“.

Cilj ovog projekta je otkrivanje i sprečavanje namernog i nenamernog trovanja životinja usled podmetanja otrova ili nestručne i nesavesne upotrebe pesticida, kao i rešavanje problema zagađenja koji ostavlja velike posledice na ceo živi svet.

Podsticaj za ovaj projekat bio je i sve veći broj prijava slučaja stradanja ptica, kao i velika pretnja za opstanak orla krstaša.

Posledice dugogodišnje prakse trovanja životinja u Srbiji se naročito osećaju kad je u pitanju populacija ugroženih ptičjih vrsta. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je u periodu od 2000. do 2018. godine zabeležilo 206 slučajeva trovanja ptica u kojima je stradalo preko 2000 jedinki, iz 40 različitih vrsta. Najučestalije žrtve su ptice grabljivice.

Na panelu „Znanjem protiv trovanja“ govoriće izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić, koordinatorka projekta PannonEagle LIFE Milica Mišković i istraživački novinar i autor dokumentarnog filma Dragan Gmizić.

U planu je i edukacija stanovništva u okviru projekta, kao i zainteresovanih organizacija i pojedinaca koji su „na terenu“, poput lovaca, udruženja za zaštitu životne sredine i predstavnika uprava za zaštitu prirodnih dobara.

U okviru projekta vrši se i edukacija stanovništva, ali i zainteresovanih organizacija i pojedinaca koji su prisutni na terenu, kao što su lovci, lokalna ekološka udruženja, predstavnici upravljača zaštićenih prirodnih dobara i drugi.

Milan Ružić je najavio da će se potruditi da dokumentarac stigne do velikog broja ljudi nakon premijernog prikazivanja.

Milica Mišković podsetila je da je prvo organizovano trovanje ptica u Srbiji bilo krajem 19. veka, te ovo vidi kao izuzetno lošu i, istovremeno, duboku ukorenjenu „tradiciju“ da prvobitna reakcija naroda jeste da otruje životinju koja mu smeta.

Napominje i da je doza od 0,5 miligrama furadina, kojim su zatrovani mamci, dovoljna da usmrti 21 osobu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Mathew Schwartz)

Prema dosadašnjim podacima, indentifikovana su mesta sa najvećim brojem trovanja, među kojima se našao i Vršac.

Predavanja i radionice tim povodom održane su u Apatinu i Čoki.

Ovakvu inicijativu Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije vidi kao jedini način da se uspostavi saradnja sa predstavnicima lokalnih organizacija koje mogu pružiti pomoć direktno na terenu, prethodno ih obučivši kako da prepoznaju slučaj trovanja i šta učinitije potrebno da učine sa podnetim prijavama.

Jelena Cvetić