Takmičarska manifestacija o solarnim kućama “Solar Decathlon” ove godine se održava u Versaju

Svet | Događaji

Solar DecathlonManifestacija “The Solar Decathlon Europe 2014” održava se od 28.06. do 14.07.2014. godine u Versaju u Francuskoj.

Ova manifestacija je takmičarskog karaktera i okuplja najznačajnije tehničke univerzitete u svetu.

Cilj takmičenja je dizajniranje, izgradnja i funkcionisanje solarne kuće koja odgovara kulturološkom, klimatskom i socijalnom kontekstu podneblja odakle dolazi tim.

Takmičenje ima 10 kategorija kroz koje prolazi projekat svakog tima: arhitektura; funkcionalna organizacija; konstrukcija i tehničke karakteristike; komunikacija i društvena svest; energetska efikasnost; urbani dizajn i transport; inovacije; uslovi komfora; i održivost.

Među članovima žirija u oblasti Energetska efikasnost je i gospođa Marija S. Todorović, redovni profesor Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Kyung Hee – Centra za održive i zdrave zgrade iz Južne Koreje.

“The Solar Decathlon” osnovan je u Sjedinjenim Američkim Državama 2002. godine nakon inicijative U.S. ministarstva energije (DOE), a od 2010. godine održava se i u Evropi svake druge godine. Domaćin ove godine je Versaj, a 2010 i 2012. bio je Madrid.

S.J.