Svetski dan svesti o ajkulama

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (NOAA)

Svetski dan svesti o ajkulama koji se obeležava svakog 14. juna, na prvi pogled može upućivati na upozoravanje posetilaca mora, plivača i ronilaca na prisustvo ovih morskih grabljivica, dok zapravo služi podizanju svesti da su ova stvorenja u većoj opasnosti od nas nego što mi mislimo.

Svake godine ubijaju se milioni ajkula usled svetske potražnje za upotrebom njihovih delova tela u ljudskoj ishrani, ali i radi lažnog osećaja sigurnosti na plažama zbog kojih su često proganjane.

Morski psi igraju važnu ulogu u održavanju mora zdravim i produktivnim. Mnoge vrste ajkula su za nas pričično bezopasne, žive na dnu mora i hrane se rakovima i školjkama, a one koje žive blizu površine vode filtriraju hranu iz planktona.

Opseg veličine ajkula izuzetno varira u zavisnosti od vrste, te je gotovo neverovatna razlika između male morske ajkule i kit ajkule, najveće ribe na svetu.

Mnoge vrste ajkula spadaju u ranjive ili su nadomak ugroženosti. Tigraste ajkule, nažalost, često konzumiraju veštačke materijale, najčešće plastični otpad na koji nalete, a koji se zadržava u njihovim stomacima.

Ne treba da zaboravimo da čuvamo i njih od sebe, jednako kao sebe od njih.

Na ovaj dan obeležava se i Svetski dan šimpanzi kao i američki nacionalni praznik – Dan poštovanja krava.