Svetski dan staništa

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (Bertrand Gabioud)

Ujedinjene nacije su 1986. godine ustanovile proslavu Svetskog dana staništa svakog prvog ponedeljka u oktobru kako bi se čovečanstvo tom prilikom osvrnulo na stanje naših naselja i podsetilo na moć i odgovornost svih  u oblikovanju njihove budućnosti.

Domaćin prvog Svetskog dana staništa bio je Najrobi (Kenija), a tema je glasila „Sklonište je moje pravo“. Narednih godina, teme su bile prilično šarolike, od „Skloništa za beskućnike“ i „Našeg komšiluka“, preko „Sigurnijih gradova“ i „Žena u urbanoj vladi“, do „Gradova bez sirotinjskih kvartova“ i „Voda i sanitetsko-zdravstvene mere za gradova“.

Praznik se ove godine obeležava s fokusom na napredne tehnologije kao  novativno sredstvo za pretvaranje otpada u bogatstvo, a tema se nadovezuje na prošlogodišnju, „Upravljanje čvrstim komunalnim otpadom“.

Održivo upravljanje otpadom se smatra jednim od načina za ostvarenje jedanaestog Cilja održivog razvoja – stvaranje inkluzivnih, bezbednih, otpornih i, pre svega, održivih gradova i zajednica.

Savremeno doba nam je stvorilo niz izazova za održanje i razvoj gradova i zajednica ne bi ugrozili zemljište i, uopšteno, dostupne resurse. Gužve, nedostatak sredstva za ispunjenje osnovnih potreba, opadajući kvalitet infrastrukture i rastuće zagađenje vazduha predstavljaju samo neke od problema koji imaju razarajuće dejstvo na klimu, javno zdravlje i životnu sredinu, a upravo tehnologija pruža ogroman potencijal za napredak.

Automatizacija, robotika, elektromobilnost, obnovljivi izvori energije, biotehnologija i veštačka inteligencija mogu da ponude bolja, jeftinija, brža, izvodljivija i lakša rešenja za svakodnevne poteškoće, poput upravljanja otpadom. Predstojeći zadatak je iskorišćavanje tehnologija za održivo upravljanje otpadom kako bi se ublažile moguće negativne ekonomske, društvene, političke i ekološke posledice.

Jelena Kozbašić