Svetski dan slonova

Događaji

Svetski dan slonova se širom sveta obeležava 12. avgusta. Kampanja je započeta 2012. godine i posvećena je zaštiti i očuvanju slonova. Podržana je od strane preko 65 organizacija za divlje životinje, kao i brojnih samostalnih organizacija za zaštitu životinja.

Foto-ilustracija: Pixabay

Veliku opasnost za ovu životinjsku vrstu predstavlja krivolov i trgovina slonovačom. Afrički slonovi nalaze se na spisku ranjivih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), dok je azijski slon već u kategoriji ugroženih vrsta. U najvećem riziku se nalaze u centralnim delovima Afrike. Nedavno je vlada u Bocvani, južnoafričkoj zemlji sa trenutno najvećim brojem slonova, ukinula zabranu lova, što ne čini situaciju lakšom.

Azijati slonove koriste za rad i zloupotrebljavaju ih u vidu turističke atrakcije. Slonovi čiji je zadatak zabavljanje turista najčešće su još kao mladunčad odvojeni od majke i maltretirani. Često umiru od dehidratacije, gladi i iscrpljenosti. Lišeni su adekvatne veterinarske nege, kao i kontakta sa drugim slonovima, što njima, kao društvenim životinjama, veoma škodi. Takođe, teret koji nose prekoračuje njihove mogućnosti te može dovesti do ozbiljnih oštećenja kičmenog stuba.

Foto-ilustracija: Unsplash/Zachary Spears

Dodatni problem za populaciju slonova predstavlja i nestanak njihovog prirodnog okruženja.

Kako još uvek ima slonova koji „rade“ u cirkusima širom sveta, osvežavajuća je novost uvođenje holograma umesto životinja u cirkus „Ronkali“ u Nemačkoj.

Širom jugoistočne Azije postoje rezervati  koji vode računa o zdravlju i bezbednosti slonova, a otvoren je i Prirodni park slonova, centar za izbavljenje i rehabilitaciju, kojem se mogu pridružiti i volonteri i posetioci sa željom da pomognu.