Svetski dan okeana

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (Michael Kooiman)

Svake godine 8. juna ljudi širom sveta se okupljaju kako bi izrazili poštovanje prema okeanima koji nas međusobno povezuju. Kako je njihovo zdravlje od ključnog značaja za naše preživljavanje, aktivnostima i kampanjama pod okriljem Svetskog dana okeana se naglašava neophodnost njihovog očuvanja. Ideja za obeležavanje ovog praznika potekla je od Kanađana.

U kalendaru značajnih datuma za čovečanstvo, Svetski dan okeana se po prvi put našao 1992. godine. Od tada pa do danas, njegova osnovna svrha je da se iz dijaloga političara i nevladinih organizacija ne izuzima značaj okeana kao jedna od okosnica opstanka ljudske vrste. Prema određenim proračunima, oko 80 odsto zagađenja okeana dolazi sa kopna.

Ujedinjene nacije su važnost Svetskog dana okeana prepoznale 2008, a od 2009. su se aktivno uključile u njegovu proslavu. Cilj dana je isticanje sledećih značajnih karakteristika vodene mase koja pokriva gotovo tri četvrtine površine naše planete:

  • Njoj treba da zahvalimo za veći deo kiseonika koji udišemo;
  • Obezbeđuje nam hranu;
  • Reguliše klimu;
  • Pročišćavaje vodu koju pijemo;
  • Predstavlja izvor lekova;
  • Inspiriše nas!

Mnogi akvarijumi i zoološki vrtovi svakog 8. juna pripreme programe prilagođene Svetskom danu okeana, udruženja i pojedinci se zapute ka plažama kako bi ih očistili od otpada, a organizuju se i radionice, filmski festivali i nadmetanja umetnika.

Fokus ovogodišnjeg Svetskog dana okeana je rodna ravnopravnost u radnjama koje se tiču vode i obavljaju na vodi ili pod vodom – bez obzira na to da li je reč o donošenju zakonskih propisa, migracijama, istraživanjima, izlovljavanju ribe ili trgovini ljudima.

Jelena Kozbašić