Svetski dan majmuna

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (Joshua J. Cotten)

Nezvanično obeležavanje dana majmuna ponavlja se svake godine 14. decembra, još od 2000. godine, kada su ga prvi put proslavili tadašnji studenti umetnosti na Univerzitetu u Mičigenu Kejsi Sorou i Erik Milikin. Odlučili su da ovaj dan bude posvećen majmunima i svim višim i nižim primatima. Sve je zapravo počelo sa šalom, odnosno sadašnji ilustrator Kejsi Sorou zabeležio je ovaj datum pod nazivom Dan majmuna u kalendaru svog prijatelja.

Dva prijatelja umetnika su započela čitave serije ilustracija, uključujući i rad na alternativnim stripovima upravo sa glavnom inspiracijom i likom – majmunom.

Nakon toga, vremenom su brojne zemlje ovaj dan počele da slave kao Međunarodni dan majmuna, među kojima su i Nemačka, Indija, Pakistan, SAD, Kanada, Velika Britanija, Turska, Kolumbija i Vijetnam, a podržale su i organizacije i ustanove poput muzeja Luvr, Metropoliten muzeja umetnosti, Grinpis i Nacionalna geografija.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sophie Dale)

Majmuni su često prisutni na umetničkim delima, kao sastavni deo pop kulture, ali ono što je još važnije jeste da se predstavi njihov značaj, ali i ugroženost u prirodnim staništima, kao i glavne osobenosti. Mnogi zoološki vrtovi prilikom obeležavanja ovog datuma organizuju različite programe kojima mogu da privuku pažnju ljudi na ovu veoma specifičnu životinjsku vrstu. U Indiji, na primer, rade na edukaciji dece uz skretanje pažnje na opasnosti koje majmunima prete, ali takođe i ohrabruju ljude da usvajaju majmune.

Vašington Post je jednom prilikom napisao da ovaj dan možete iskoristiti kako biste se uputili i informisali o ovim izuzetno inteligentnim stvorenjima ili provesti dan ponašajući se kao majmun.

Jelena Cvetić