Simpozijum „Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu”

Događaji

Foto: Wikipedia/Žuća

U organizaciji Akademijskog odbora „Čovek i životna sredina” Srpske akademije nauka i umetnosti, u četvrtak, 6. juna, u 10 sati, u Svečanoj sali SANU biće održan simpozijum „Uticaj malih hidroelektrana na životnu sredinu”.

Prilikom otvaranja, okupljenima će se obratiti akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, dr Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi RS, i akademik Marko Anđelković, predsednik Akademijskog odbora „Čovek i životna sredina”.

Tom prilikom biće reči o uticaju malih hidroelektrana na režim voda i na održivi razvoj Republike Srbije, njihovom energetskom, ekološkom i razvojnom vrednovanju, kao i tehničkim rešenjima zahvaljujući kojima bi se mogli ostvariti energetski i ekološki ciljevi MHE.

Pored toga, najavljena su izlaganja o malim hidroelektranama derivacionog tipa kao nosiocima beznačajne energetske koristi i nemerljive ekološke štete, njihovom uticaju na ribe, druge akvatične organizme ekosistema planinskih reka i lokalne populacije vodozemaca i gmizavaca, te o konceptu izgradnje MHE u svetlu konfliktnih interesa i sinergijskih rešenja.