Reciklažna industrija u Srbiji ne može da opstane bez nadoknada za tretirani otpad

Reciklažna industrija u Srbiji ne može da opstane bez nadoknada za tretirani otpadDa bi reciklažna industrija nesmetano radila, Srbija bi morala da poveća procenat naplate ekoloških taksi za oko 40 odsto, s obzirom na to da je ekološka taksa glavni izvor finansiranja isplata subvencija i podsticaja za prerađeni otpad – jedan je od zaključaka panel diskusije „Reciklažna industrija i proces pridruživanja EU“.

Predsednik Udruženja reciklera Srbije, gospođa Ana Petrović Vukićević, izjavila je u sredu na ovoj panel diskusiji u Beogradu da je prošlogodišnja naplata ekološke takse iznosila svega 20 odsto ili 5 milijardi dinara, kao i da kompanije koje su dužne da plaćaju ekološku taksu nisu bile kažnjavane zbog neplaćanja. Ona je naglasila da država Srbija nije isplatila naknadu za prikupljeni i prerađeni otpad za poslednja 3 kvartala što je uticalo na to da je sakupljeno i prerađeno 25 odsto otpada manje nego pre godinu dana i dodala da je važno obezbediti predvidivost poslovanja reciklera, odnosno godišnje raspisivati konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za prikupljen i prerađen otpad i kontrolisati prerađeni otpad.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, gospodin Filip Radović, izjavio je tom prilikom da reciklažna industrija u Srbiji ima veliku perspektivu i može da bude motor zapošljavanja, kao i da prema statistici od 10 do 15 odsto recikliranog otpada zaostajemo za razvijenim zemljama Evrope.

U Srbiji je za poslednjih 5 do 6 godina izdato oko 2 hiljade dozvola za upravljanje otpadom u kategorijama transporta, skladištenja i tretmana, a najbolji rezultati postižu se u recikliranju ambalažnog otpada, podsetio je prisutne gospodin Radović.

I na ovom skupu čulo se mišljenje da nova Vlada Srbije treba da ima posebno ministarstvo za ekologiju koje bi probleme, poput ovih, rešavalo efikasnije.

Vlasnik reciklažnog centra „Božić i sinovi“ gospodin Jovica Božić izjavio je da od države očekuje da zajedno sa privrednicima definiše održiv sistem i kontroliše primenu i poštovanje zakona i dodao da reciklažna industrija u Srbiji ne može da opstane bez nadoknada za tretirani otpad, kao i da Srbija ne sme da menja uslove i pravila poslovanja koje je dogovorila sa investitiroima na početku.

Inače, panel diskusija „Reciklažna industrija i proces pridruživanja EU“ i prateća javna rasprava na temu reciklažne industrije u Srbiji održane su 16. aprila u hotelu „Hajat“ u organizaciji „Danas Conference Center“, a neki od učesnika bili su i gospođa Violeta Belanović Kokir, direktor „Sekopak“, gospodin Milan Vuksanović, direktor „Verano Motors“ i gospođa Stana Božović, državni sekretar Ministratva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

B.R.
foto: danas.rs