Protest za čist vazduh

Događaji

Foto: Ne davimo Beograd

Borba za čist vazduh nastavlja se 5. februara kada će istovremenim protestima i akcijama u velikom broju gradova Srbije građani zahtevati čist vazduh i zdravo i bezbedno okruženje, saopštava inicijativa „Ne davimo Beograd“. Protestanti će zahtevati konkretne mere koje će obezbediti zdravu životnu sredinu i sprečiti posledice dugotrajnog zagađenja i ignorisanja ovog problema.

U Beogradu protest će biti održan u sredu od 18 časova ispred Skupštine Grada Beograda.

Naši gradovi sve češće se nalaze na vrhu liste najzagađenijih gradova sveta, podseća „Ne davimo Beograd“ i dodaje da je naše zdravlje, zdravlje naše dece i naših najmilijih ugroženo nebrigom i kontinuiranim igorisanjem upozorenja, merenja i analiza koje jasno govore da se radi o ozbiljnom problemu koji se neće sam od sebe rešiti. Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da u Srbiji tokom jedne godine prerano umre više od 7.000 ljudi usled izloženosti zagađenju vazduha, što je drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha.

Na sajtu zacistvazduh.org možete pratiti detalje oko broja gradova, organizacija i pojedinaca koji su se uključili u borbu za čist vazduh. Peticiju kojom se zahtevaju konkretne mere protiv zagađenja potpisalo je do sada gotovo 15 hiljada građana.

Izvor: Ne davimo Beograd