Protest za čist vazduh u Beogradu

Događaji

Foto: Facebook (screenshot)

Nakon jučerašnje sednice Vlade i resornih službi, koju je povodom zagađenja sazvala premijerka Ana Brnabić, i na kojoj nisu dogovorene nikakve konkretne mere da bi se katastrofalno loš kvalitet vazduha promenio, jasno da država ne planira da se bavi ovim problemom, navodi inicijativa „Ne davimo Beograd“.

Zbog toga inicijativa „Ne davimo Beograd“ poziva građane na “Protest za čist vazduh” u petak 17. januara u 18 časova, ispred Skupštine grada Beograda.

Navode da su zgroženi nivoom neodgovornosti i potpunim odsustvom brige za građane koje su pokazali državni i gradski službenici. Smatraju da je, nakon izjava Ane Brnabić, potpuno jasno da će se nastaviti sa umanjivanjem problema, bežanjem od odgovornosti i relativizacijom posledica koje po građane ostavlja zagađenje.

U našim gradovima je izloženost opasno zagađenom vazduhu ogromna već duži vremenski period tokom prethodne i ove godine: u Valjevu 170 dana, 154 dana u Užicu, 146 dana u Smederevu, 132 dana u Beogradu, 118 dana u Sremskoj Mitrovici.

Prema podacima Svetske zdravstvene agencije, Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju prevremenih smrti usled zagađenja vazduha. Više od 6.000 ljudi godišnje prerano umre usled izloženosti zagađenjima iz vazduha.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ poziva sve građane i građanke, roditelje, bake i deke, komšije, kolege, prijatelje i sve one kojima je stalo do zdravlja nas i naše dece, koji vole Beograd i Srbiju, da nam pomognu i da obaveste svoje okruženje i pozovu ih na “Protest za čist vazduh” u petak 17. januara u 18 časova, ispred Skupštine grada Beograda.

Izvor: Ne davimo Beograd