Promovisanje OIE i EE u letnjim kampovima na Lovćenu

Događaji

Ljetnja-skola_Lovcen

U Crnoj Gori u mestu Ivanova korita i ove godine organizuju se radionice i naučni kampovi u kojima se između ostalog promovišu obnovljivi izvori energije kao i očuvanje životne sredine.

Prvi istraživački kamp pod nazivom Planeta u tvojim rukama održan je od 13. do 17. avgusta 2014. godine u Ivanovim koritima u Crnoj Gori. Cilj je bio promovisanje Crne Gore kao evropskog modela ekološke države. Kamp je otvorila gospođa mr Dragica Sekulić, generalni direktor za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije Republike Crne Gore, a učesnici su imali prilike da se upoznaju sa osnovama istraživačkog rada, očuvanjem životne sredine i ekologijom.

Osim toga, učesnici su imali priliku da prisustvuju i predavanjima o energetskoj efikasnosti u školskim objektima, biodiverzitetu, efektu staklene bašte, obnovljivim izvorima energije, upotrebi drvne biomase, kao i zaštiti životne sredine. Organizovano je i pošumljavanje nacionalnog parka Lovćen, izrada solarnih kolektora od recikliranih materijala ali i radionice o energetskoj efikasnosti.

Kamp je organizovala Skupština Republike Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom ekonomije – Direktoratom za energetsku efikasnost, Ministarstvom nauke i Fondacijom Petrović-Njegoš, a prijatelji kampa su Ministarstvo odbrane Republike Crne Gore, Uprava za šume Republike Crne Gore kao i Nemačka banka za obnovu i razvoj (KfW).

Od 17. do 23. avgusta, takođe u mestu Ivanova Korita u Crnoj Gori održava se sedmi put po redu letnja škola nauke Istraživačka stanica Lovćen. Trideset učesnika ima priliku da nadogradi svoja znanja, ali i da stekne nova iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, zaštićenih područja, dok će posebna paznja biti posvećena Crnoj Gori kao održivom modelu ekološkog razvoja.

Osim toga, biće organizovane i radionice, predavanja i eksperimenti kako bi učesnici kampa bili upoznati sa najnovijim svetskim dostignućima. Učestvuju i svetski priznati profesori sa prestižnih univerziteta, dok je letnju školu Istraživačka stanica Lovćen otvorila gospođa prof. dr Milica Pejanović Đurišić.

Letnju školu nauke Istraživačka stanica Lovćen organizuje fondacija Prona u saradnji sa Skupštinom Crne Gore, Ministarstvom nauke i Ministarstvom prosvete Crne Gore, dok su prijatelji projekta Evropska komisija/Horizont 2020 i Radio klub.

Inače, fondacija Prona osnovana je 2004. godine u Crnoj Gori kao nevladina organizacija koja pre svega promoviše i popularizuje nauku, organizuje naučne skupove, radionice, afirmiše mlade talente.

Sandra Jovićević
fotografija:prona