Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja – tema ovogodišnjeg biznis foruma na Kopaoniku

Srbija | Događaji

VLAHOVIC I DJURICINNa današnjoj konferenciji koja je održana u prostorijama Saveza ekonomista Srbije, a povodom predstojećeg „Kopaonik biznis foruma“, predsednik Saveza ekonomista Srbije gospodin Aleksandar Vlahović najavio je da će se u okviru foruma održati 11 panela, 5 plenarnih sesija, 4 uvodna izlaganja, rasprave iz tri oblasti, kao i jedna specijalna prezentacija. Gospodin Vlahović je rekao da je tema ovogodišnjeg foruma „Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja“, dok je njegov cilj da kroz konstruktivne rasprave doprinese sprovođenju reformi u Srbiji.

Selektor „Kopaonik biznis foruma“ gospodin Dragan Đuričin izjavio je da će se najviše razgovarati o tome kako promeniti Srbiju koja je sve bliže Evropskoj uniji. On je dodao da je potrebno ubrzati pregovore o pristupu Evropskoj uniji, a to je prema podeljenim mišljenjima moguće ili ako promenimo institucionalni okvir i privučemo investitore ili ako izmenimo industrijsku politiku.

Prvog dana „Kopaonik biznis foruma“ razgovaraće se o dugoročnoj ekonomskoj politici, dok je drugi dan rezervisan za raspravu o evrointegracijama. Trećeg dana foruma govoriće se o industrijskim politikama u poljoprivredi, turizmu i trgovini.

Na forumu će, između ostalih učestvovati i članovi odlazeće vlade premijer Republike Srbije gospodin Ivica Dačić, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine gospođa Zorana Mihajlović, guverner narodne banke Srbije gospođa Jorgovanka Tabaković, ministar finansija gospodin Lazar Krstić, ministar privrede gospodin Igor Mirović, ministar poljoprivrede gospodin Dragan Glamočić, programski direktor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije gospodin prof. Mihael Landesman, predsednik Fiskalnog saveta gospodin prof. Pavle Petrović, predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije gospodin prof. Nebojša Savić. Pored njih, učesnici sui predsednik Hrvatskog društva ekonomista gospodin prof. Ljubo Jurčić, šef agrobiznis tima za region Jugoistočne Evrope Evropske banke za obnovu i razvoj gospodin Miljan Ždrale, kao i ambasadori iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

Podsetimo, „Kopaonik biznis forum“ će se održati od 4. do 6. marta 2014. godine u Kongresnom centru na Kopaoniku, a pokrovitelj je Vlada Republike Srbije.

S.J.
foto: Tanjug