Otvaranje vetroparka Alibunar

Događaji

VP Alibunar je prvi izgrađeni vetropark u Srbiji sa priključkom na prenosni sistem električne energije. Sastoji se od 21 turbine, ukupne snage 42 MW, a ubuduće će snabdevati 38.000 domaćinstava uz značajno smanjenje emisije CO2 za 88.000 tona na godišnjem nivou.

Foto: Elicio

Ceremonija otvaranja će biti održana u utorak, 11. septembra, sa početkom u 12.00 časova na lokaciji vetroparka Alibunar.

Svečanost će otvoriti Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike u Vladi Srbije, a događaju će prisustvovati i najviši republički, pokrajinski i opštinski zvaničnici, kao i predstavnici diplomatskog kora, brojnih kompanija i partnera na projektu.

U projekat vredan 80 miliona evra kompanija Elicio investirala 20 miliona evra, dok je kreditom IFC grupacije Svetske banke i komeracijalnih banaka obezbeđeno 60 miliona evra.

Sa završetkom vetroparka Alibunar i prošlogodišnjim puštanjem u rad vetroparka Malibunar, kompanija Elicio potvrdila je svoju zainteresovanost za investiranje u projekte energije vetra u Srbiji.

Za Srbiju projekat ima višestruki značaj – proizvodnja će značajno doprineti ispunjenju obaveze da do 2020. proizvodi i troši 27 procenata zelene energije.