Otvara se 8. Tesla global forum

Događaji

Tradicionalni Tesla global forum biće održan od 4. do 6. septembra u Arhivu Vojvodine. Manifestacija čiji je cilj popularizacija dela i nasleđa Nikole Tesle organizuje se osmi put zaredom. Prvobitno je bila planirana u julu, ali je zbog pandemije koronavirusa odložena za početak septembra. Iako u nešto kraćem izdanju i na novoj lokaciji svoju glavnu misiju neće izgubiti, uveren je predsednik Udruženja Tesla global forum, Goran Marić.

Foto-ilustracija: Pixabay

Forum će ove godine okupiti studente sa Kosova i Metohije i učenike Matematičke gimnazije u Beogradu, osvajače brojnih medalja sa prestižnih svetskih takmičenja. Sa istaknutim profesorima, pravnicima, istoričarima, umetnicima, razgovaraće o nauci, ali i o svim drugim oblastima o kojima je tokom svom života promišljao i čuveni Nikola Tesla.

„Događaj je zamišljen kao neka vrsta slobodne škole, mesto gde se nesputano razmenjuju misli da bi se neke stvari bolje shvatile i da bismo izašli iz sve prisutnije kulture površnosti“, kaže profesor Aleksandar Petrović sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Dragan Šešlija profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, tvrdi da se na Tesla global forumu „sabira“ mnogo mladih, pametnih glava, koje svojim znanjem i kreativnošću mogu da nastave put koji je započeo Nikola Tesla.

Svečano otvaranje 8. Tesla global forums biće organizovano u petak u 14 časova u Arhivu Vojvodine, a prisutnima će se obratiti pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Ovogodišnji forum podržali su pokrajinska vlada i grad Novi Sad, a medijski sponzor je Radio televizija Vojvodine. Drugi deo festivala na kom će biti dodeljene tradicionalne nagrade „Bela golubica“, trebalo bi da bude održan tek u oktobru.

Izvor: Tesla global forum