Otpad – šansa za „zelenu“ ekonomiju

Otpad – šansa za zelenu ekonomijuNa drugoj Javnoj debati „Upravljanje industrijskim otpadom u Republici Srbiji – tokovi otpada i nova upotrebna vrednost“ koja je održana juče u Privrednoj Komori Srbije istaknuto je da je potrebno rešiti problem sa otpadom u Srbiji koji predstavlja i jedan od najvećih ekoloških problema.

Cilj ove debate je predstavljanje trenutnog stanja u Republici Srbiji u oblasti upravljanja industrijskim otpadom, mogućnostima za njegovo pretvaranje u toplotnu ili električnu energiju, postojećoj zakonskoj regulativi u ovoj oblasti, kao i usklađivanju sa regulativom Evropske unije i uspostavljanju praktičnog sistema upravljanja industrijskim otpadom u cilju zaštite životne sredine.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine gospodin Filip Radović na ovoj debati je istakao da se samo 19 odsto industrijskog otpada prerađuje, a čak 81 odsto ostaje na mestu gde je i nastao. On je dodao i da je čak 67 odsto industrijskog otpada leteći pepeo, a zatim slede šljaka, prašina iz kotlova i otpad iz prehrambene industrije.

Predstavnik Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda gospodin Goran Trivan izjavio je da se zakoni u oblasti upravljanja otpadom moraju stalno menjati kako bi se postepeno prilagodili regulativama Evropske unije, kao i da će do 2020. godine biti zabranjen izvoz opasnog otpada.

Predstavnik Privredne Komore Srbije gospodin Siniša Mitrović ukazao je na to da se otpad može iskoristiti za proizvodnju energije čime bi se podstakla „zelena“ ekonomija, a dodao je i da je potrebno izgraditi adekvatnu infrastrukturu.

Savetnik predsednika Privredne Komore Srbije gospodin Milivoje Miletić izjavio je da je potrebna priprema za poglavlje 27 u okviru pregovora sa Evropskom unijom, kao i da je edukacija najbitnija za uspeh.

Na ovoj Javnoj debati zaključeno je da Srbija mora imati strategiju u oblasti upravljanja otpadom, što bi moglo da pospeši i razvoj „zelene“ ekonomije.

CEDEF i Privredna Komora Srbije organizuju šest ovakvih debata u oblasti upravljanja otpadom. Prva javna debata održana je 17. decembra prošle godine pod nazivom „Upravljanje komunalnim otpadom u Republici Srbiji – Kojim putem ide Srbija“, a poslednja javna debata biće održana u junu tekuće godine. Nakon održavanja poslednje javne debate najavljeno je da će biti objavljen vodič „Preporuke za Zelenu Srbiju“.

S.J.
Foto: pks.rs