Nestašica energetskih resursa u EU; Srbiji problem finansije u sektoru zaštite životne sredine – zaključci skupa o reciklažnoj industriji

Reciklažna industrija - Sistem finansiranja i usklađivanje sa EU standardimaSkup pod nazivom „Reciklažna industrija – Sistem finansiranja i usklađivanje sa EU standardima“ održan je juče u organizaciji „Danas“ konferencijskog centra hotelu „Hajat“ u Beogradu.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji gospodin Majkl Davenport istakao je u poruci učesnicima skupa, između ostalog, da se trećina zakonodavstva EU odnosi se na zaštitu životne sredine, a koja predstavlja jednu od ključnih oblasti evropskih integracija i jednu od najizazovnijih oblasti pregovaranja za članstvo u EU, prenosi list Danas.

Menadžer za projekte životne sredine i poljoprivrede Misije EU u Srbiji gospodin Rajner Frojnd je govorio o upravljanju otpadom i istakao tesnu vezu, koja nije održiva, između rasta populacije, globalnog povećanja bogatstva i potreba za sirovinama. On je dodao da su u Evropi poslednjih godina postoji nestašica vrednih sirovina, mineralnih i energetskih resursa kod većine zemalja članica, kao i da je suština politike EU smanjivati otpad, proizvoditi više sa manje ulaganja i postići više energetske efikasnosti.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Stana Božović ukazala je prisutnima da je reč o teškoj i kompleksnoj, zahtevnoj i skupoj oblasti, i da je Vlada Srbije spremna da ispuni obaveze, ali da su finansije problem zbog čega je važno napraviti namenski fond za oblast zaštite životne sredine.

Direktor kompanije „Božić i sinovi“ gospodin Nikola Egić rekao je da nedostaje jasna strategija i da je situacija kompleksna u kada je u pitanju reciklaža i odlaganje otpada u Srbiji, kao i da budžetsko finansiranje nije trajno rešenje. On je prisutnima predočio da je za finansiranje dobre prakse potrebno formirati nacionalne regionalne i lokalne fondove jer zaštita životne sredine ne treba da opterećuje državni budžet.

Generalni direktor kompanije „Sekopak“ gospođa Violeta Belanović Kokir izjavila, prenosi Danas, da je potrebna revizija zakonske regulative i jačanje inspekcijskog nadzora, kao i razvijanje sakupljačkih mreža u pogledu 5 vrsta ambalažnog otpada. On je pristunima rekla da je „Sekopak“ u protekle 4 godine, zajedno sa partnerima, zbrinuo oko 90.000 tona ambalažnog otpada u Srbiji, a da je u planu da ove godine reciklira 30 odsto od ukupnog ambalažnog otpada u Srbiji.

Energetski portal
foto: Danas