Međunarodni dan ekoloških pokreta

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

Međunarodni dan ekoloških pokreta obeležava se 17. novembra.

Tokom ovog datuma se širom sveta organizuju različite aktivnosti u cilju poboljšanja odnosa prema životnoj sredini i razvijanju zdrave ekološke svesti.

Tek usled posledica Industrijske revolucije, početkom 19. veka, zabeleženo je i rađanje i razvoj pokreta za zaštitu životne sredine, u skladu sa javljanjem potrebe za brigom o životnoj okolini usled zagađenja.

Petar Kropotkin je bio jedan od prvih koji su predvideli klimatske promene. Proučavao je ledene glečere u Švajcarskoj i Sibiru i beležio promene nastale postepenim topljenjem nakon Industrijske revolucije. Beležio je, takođe, i štetu nastalu krčenjem šuma i lovom. Njegovi radovi bili su veoma popularni tokom 70-ih godina prošlog veka.

Nemačka se 30-ih godina zalagala za prava životinja i brigu o njihovom životu u divljini i u zoološkim vrtovima. Od 50-ih do 70-ih godina fotografija je igrala važnu ulogu u prezentovanju prirodnih lepota ljudima širom sveta.

Uz knjigu „Tiho proleće“ Rejčel Karson javnost je saznala za štetan uticaj pesticida kao uzroka brojnih bolesti. Ubrzo nakon toga osnovana je i Agencija za zaštitu životne sredine u Americi, a potom su osnovana i brojna društva, među kojima i Grinpis. Prva Konferencija Ujedinjenih nacija o ljudskoj životnoj sredini održana je 1972. u Stokholmu.

Tokom 21. veka svi pokreti bili su usresređeni na globalno zagrevanje, klimatske promene, zagađenje plastikom, prenaseljenost i genetičko inženjerstvo.

Organizacije za očuvanje životne sredine mogu biti lokalne, nacionalne, regionalne i globalne. Takođe, mogu pripadati tipu vladinih ili nevladinih organizacija. Aktivisti za životnu sredinu postoje u svakoj zemlji, s tim da je u pojedinim zemljama aktivizam snažnije izražen.

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Spiske)

U poslednje vreme sve češći je aktivizam u vidu organizovanih protesta protiv klimatskih promena, koji su tokom cele jeseni bili u žiži događaja. Jedna od istaknutih figura među omladinom bila je i Greta Tunberg, koja je umnogome podstakla mlade širom sveta da razmisle o stanju u životnoj sredini i da pokušaju da promene trenutnu situaciju i time sebe obezbede budućnost kroz proteste pokreta  (Fridays for Future).

Međunarodni pokret koji se okuplja pod nazivom „Pobunjenici protiv izumiranja“ (Extinction Rebellion) osnovan prošle godine, blokira ulice glavnih gradova u svetu i iznosi svoje zahteve putem originalnih performansa. Policija radi na tome da ih zaustavi i nedavno su zabranili njihovo okupljanje i proteste u Londonu. Ipak, ispostavilo se da to nije zakonski dozvoljeno, te su Pobunjenici najavili nastavak borbe.

Jelena Cvetić