Međunarodna vežba u oblasti upravlјanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“

Događaji

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i ministar za vanredne situacije Ruske Federacije Jevgenij Ziničev prisustvovaće ceremoniji zatvaranja međunarodne vežbe u oblasti upravlјanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“, 27. juna sa početkom u 16 časova, na Trgu Kralјa Milana u Nišu.

Foto: Vlada Republike Srbije

Istog dana, u 11 časova, ministri će prisustvovati pokaznoj vežbi na Bovanskom jezeru, opština Aleksinac.

Međunarodnu vežbu „Srbija 2019“, organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije.

Osim predstavnika Srbije i Rusije, učesnici trodnevne vežbe biće i spasilački timovi iz Turske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kube, kao i pripadnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

Tokom vežbe spasilački timovi imaće priliku da provežbavaju združeni odgovor u cilјu otklanjanja posledica razornog zemlјotresa i pratećih opasnosti.

Cilј ove vežbe je razvijanje kapaciteta za odgovor i uklanjanje posledica vanrednih situacija, uz angažovanje specijalističkih timova i korišćenje specijalne spasilačke opreme i vazduhoplova.

Milisav Pajević