Manifestacija „Dan koprive“ na Ivanovim koritima

Događaji

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore – NP Lovćen danas organizuju manifestaciju „Dan koprive“, na Ivanovim koritima, ispred Centra za posetioce, od 11- 16.00 časova.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

„Dan koprive“ predstavlja jednodnevnu edukativno-promotivnu programsku aktivnost u cilju valorizovanja prirodnih vrednosti i očuvanja etnografske baštine prostora Lovćena i okoline, kao i uključivanja kulinarske tradicije u savremenu turističku ponudu čime se želi obogatiti sadržaj promotivnih događaja na prostoru NP Lovćen.

Takođe, je jedan od ciljeva osnaživanje saradnje Nacionalnog parka sa lokalnom zajednicom kroz promociju domaćih proizvoda, te promocija održivog turističkog razvoja u zaštićenim prirodnim područjima.

Program u NP Lovćen započinje u 11.00 časova okupljanjem ispred Centra za posjetioce na Ivanovim Koritima, uz šoljicu čaja, odakle se kreće u obilazak pešačke staze „Majstori“ dužine četiri kilometra (koja vodi do istoimenog katuna) i staništa koprive (uz stručno vođstvo).

Nakon povratka sa pešačenja, ispred Centra za posetioce, predviđeno je pripremanje jela sa koprivom po starim proverenim tradicionalnim receptima.

Pripremu hrane pratiće interesantna priča stručnog saradnika o koprivi, njenom značaju i lekovitosti. Takođe, je predviđena i radionica sa decom (crtanje koprive i izrada kolaža od suvih listova i literarni radovi).

Degustacijom pripremljenih jela, planiran je završetak manifestacije „Dan koprive“, oko 16.00 časova.

Milisav Pajević