Konferencija o naprednim tehnologijama i finansiranju EE i OIE u aprilu u Beogradu

Srbija | Događaji

napredne tehnologije cedefCentralnoevropski forum za razvoj (CEDEF) održaće konferenciju „Napredne tehnologije i finansiranje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“ 16. aprila u Beogradu u Medija centru sa početkom u 11 časova.

Osnovni cilj ove konferencije je da predstavi potencijale većeg iskorišćenja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti primenom naprednih tehnologija; prednosti tehnologija i opreme koje koriste obnovljive izvore i izazove njihove primene u Srbiji; konkretne tehnologije koje štede energiju, smanjuju potrošnju energenata i doprinose energetskoj efikasnosti; planove i konkretne aktivnosti u cilju što veće upotrebe naprednih tehnologija u obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti; načine i izvore finansiranja primene novih tehnologija (Fond za unapređenje energetske efikasnosti, ESCO ugovori, javno-privatno partnerstvo, kreditne linije razvojnih i komercijalnih banaka i drugih institucija).

Republika Srbija se obavezala da će do 2020. godine dostići cilj od 27 odsto energije iz obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji energije za šta je neophodno pratiti i implementirati nove alate i čistim tehnologijama zameniti zastarele. Kako je navedeno u saopštenju CEDEFa za medije, u Srbiji se donose zakoni koji podržavaju investicije u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, a do sada je realizovano preko 200 projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Budžetski Fond za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije koji je zvanično počeo sa radom 1. januara ove godine omogućava korišćenje sredstava iz ovog fonda za postizanje energetske efikasnosti, a ove godine se očekuje i početak primene ESCO modela za finansiranje projekata energetske efikasnosti. Model javnog-privatnog partnerstva je jedan od najefikasnijih modela na polju energetske efikasnosti, a do sada se najviše primenjivao za projekte kogeneracije, sistema grejanja i hlađenja, javne rasvete, sistema ventilacije i upravljanja energijom.

Konferencija „Napredne tehnologije i finansiranje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije“ će se održati pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

S.J.