Klimatska konferencija Ujedinjenih nacija

Događaji

Nakon što je čileanski predsednik Sebastijan Pinjera, usled masovnih protesta u svojoj zemlji, otkazao održavanje Klimatske konferencije Ujedinjenih nacija u Santjagu, u pomoć su mu priskočili Španci, ponudivši da grad-domaćin planiranog decembarskog skupa političkih zvaničnika na temu klimatskih promena bude Madrid.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alberto Robledano)

Premijer Španije Pedro Sančez je istakao da njegova zemlja veruje da je multilateralna klimatska akcija prioritet Ujedinjenih nacija i Evropske unije i da od svih nas zahteva ozbiljnu posvećenost.

Okvirna konvencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama je potvrdila da će se ovaj važan događaj održati u Madridu.

Ipak, očekuje se da će razlog premeštanja konferencije preko Atlantskog okeana povući pregovore u sklopu manifestacije u neočekivanom smeru. Dženifer Tolman, politički savetnik za klimatsku diplomatiju u nezavisnom trustu mozgova koji promoviše prelazak na niskougljeničnu ekonomiju E3G, smatra da su protestanti iz Čilea podsetili delegate zemalja da treba da uzmu u obzir i socijalnu jednakost.

„Klimatska politika treba da bude socijalna. To je ono o čemu će se raspravljati u pregovaračkim prostorijama i van njih“, izjavila je ona.

S njenim tvrdnjama o uticaju demonstracija na Dvadeset petu klimatsku konferenciju se složila i Izabel Kavalier. Ona je u prošlosti u ime Kolumbije sedela za pregovaračkim stolom na sličnim manifestacijama.

Ukoliko uticaj izostane, „situacija iz Čilea – koja je navela predsednika Pinjera na radikalnu odluku – postaće uobičajena zato što će klimatska kriza samo dodatno produbiti društvene nemire“, objasnila je medijima.

Jelena Kozbašić