Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj

Događaji

Zelena akcija, nacionalni koordinator evropske mreže „Zero Waste Europe“ (Zero Waste Croatia Network) i članica svetskog pokreta „Break Free From Plastic“, koji se bori protiv zagađenja plastikom, uz podršku organizacija Grinpis Hrvatska, WWF Adria, „La Révolution Albatros“ i „Terra Hub Croatia“ i inicijative „Za Zlarin bez plastike“ u četvrtak, 26. marta, u velikoj dvorani Novinarskog doma s početkom u 9 sati organizuje okrugli sto pod nazivom „Izazovi i prilike nužnog smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratnih plastičnih proizvoda u Republici Hrvatskoj“.

Glavne teme okruglog stola su: implementacija Direktive o smanjenju jednokratne plastike u hrvatsko zakonodavstvo, sprovođenje propisanih mera i nove prilike za inovativne poslovne modele. Juli mesec 2021. godine postavljen je kao krajnji rok za implementaciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike u nacionalna zakonodavstva zemalja članica Evropske unije, pa tako i u hrvatsko zakonodavstvo.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ishan @seefromthesky)

S učesnicima će se razgovarati o tome koji su konkretni koraci potrebni od strane Vlade RH i Ministarstva zaštite okoline i energetike kako bi se Hrvatska približila zadatim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike, ali i o načinima na koje bi Vlada RH mogla da pojača ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom u hrvatskom, kao i evropskom zakonodavstvu, kao i o podsticanju razvoja održivih poslovnih modela i korištenja održivih višekratnih materijala.

Takođe, s obzirom da u Hrvatskoj postoje raznoliki primeri dobre prakse koji već slede primere najbolje evropske prakse i prilagođavaju se evropskom zakonovavstvu, razgovaraće se o izazovima s kojima se susreću na putu izbacivanja jednokratne plastike iz svog uticaja.

Program

8.30 – 9.00 h – Registracija učesnika
9.00 – 9.15 h – Pozdravna reč organizatora i kratki uvod u temu
9.15 – 10.30 h – Panel 1: Zakonodavni okvir koji reguliše proizvodnju, distribuciju i potrošnju jednokratne plastike u RH

Tema rasprave biće zakonodavstvo, odnosno implementacija Direktive u hrvatsko zakonodavstvo, način sprovođenja propisanih mera od strane različitih učesnika.

Učensnici panela:

predstavnik/ca Ministarstva zaštite okoline i energetike
Gordana Pehnec Pavlović, Sektor za industriju Hrvatske gospodarske komore
Sanja Polonijo, Udruženje gradova u RH
Marko Košak, Zelena akcija / Zero Waste Croatia Network / Break Free From Plastic
Petra Andrić, Greenpeace Hrvatska / Break Free From Plastic
Ivan Vilibor Sinčić, Odbor za okolinu Evropskog parlamenta, TBC

10.30 – 11.00 h – Pauza za kafu
11.00 – 12.00 h – Panel 2: Primeri dobre prakse i izazovi smanjenja uporabe jednokratnih plastičnih proizvoda u RH

Fokus rasprave biće na rešenjima te će se razgovarati o mogućnostima pozitivnih posledica Direktive na okolinu, društvo i ekonomiju. Predstaviće se neki primeri dobre prakse i nove prilike stvorene pozitivnim društvenim trendovima. Takođe će biti reči o izazovima s kojima se učesnici sistema suočavaju zbog nedostatka zakonodavne potpore i financijskih poticaja za razvijanje održivih poslovnih modela i podsticaja na korišćenje održivih višekratnih materijala.

Učesnici panela:
Ivana Kordić, inicijativa Za Zlarin bez plastike
Goran Buić, načelnik opštine Medulin
Lovorka Struna, Hotel Adriatic Rovinj
Petar Pavić, inicijativa Plastic waste free Croatia
Ana Robb, La Révolution Albatros
Predstavnikca kafića KSET

Okrugli sto je namenjen stručnoj javnosti, ali i svim zainteresiranim građanima i građankama.

Izvor: Ekovjesnik