Gradski zeleni prostori – da li se nas to tiče?

Događaji

U utorak, 25. juna u 17 časova biće održan okrugli sto na temu trenda degradacije gradskih zelenih prostora i učešća građana i stručne javnosti u donošenju odluka o gradskim zelenim prostorima.

Foto: pixabay

Okrugli sto „Gradski zeleni prostori – da li se nas to tiče?“ se održava u okviru VIII Salona pejzažne arhitekture, u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu.

Seča drveća u Beogradu (na Kalemegdanu, Ušću, Košutnjaku), u Aleksincu, Inđiji i u mnogim drugim mestima u Srbiji zaokuplja pažnju javnosti.

Svedoci smo trenda devastacije gradskih zelenih prostora, netransparentnog planiranja i izgradnje, uz grubo isključivanje građana i stručne javnosti iz ovih procesa.

Kako su gradski zeleni prostori dragoceni elementi gradskog tkiva, koji imaju brojne važne funkcije u urbanom ekosistemu (poput regulacije klime, vodnog režima, pozitivnog uticaja na javno zdravlje, smanjenja buke, očuvanja biodiverziteta itd.), ovaj trend nam nameće potrebu preispitivanja naše uloge kao građana, ali i stručnjaka, u planiranju i razvoju gradskih prostora.

U diskusiji učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti, koji se bave javnim prostorom, građanskim učešćem i urbanim ekosistemom.

Kroz okrugli sto će se razmatrati sledeća pitanja:

  • Kakav je značaj zelenih prostora u gradu, za pojedince i društvo u celini? Da li su gradski zeleni prostori javno dobro?
  • Koji su to mehanizmi koje građani (mogu da) koriste, kako bi se uključili u procese donošenja odluka u vezi sa javnim zelenim prostorima u gradu?
  • Kako unaprediti učešće građana i obezbediti efektivniju zaštitu gradskih zelenih prostora?

U diskusiji učestvuju: Marija Ostojić, pejzažni arhitekta, Bašta biro, Mirko Popović, predstavnik Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine (RERI), Milja Vuković, istoričarka umetnosti i autorka projekta Divlji Beograd, Oliver Ilić, predstavnik grupe građana Savski nasip, predstavnici udruženja Inđijativa, moderator okruglog stola je Mirjana Jovanović, Beogradska otvorena škola.

Milisav Pajević