Evropska nedelja mobilnosti

Događaji

Evropska nedelja mobilnosti obeležava se svake godine od 16. do 22. septembra. Ova evropska inicijativa podstiče gradove na uvođenje mera održivog transporta i poziva ljude da promene ponašanje u saobraćaju – opredeljujući se za alternativne vidove prevoza umesto automobila.

pešaci_pešačenje_održivi_transport

Foto-ilustracija: Unsplash (Chuttersnap)

Tema ovogodišnje kampanje je bezbedno pešačenje i bicikliranje, a slogan Pešačite sa nama!

Evropska komisija postavila je dva ambiciozna cilja za mobilnost u gradskim sredinama:

  • izbacivanje iz upotrebe konvencionalnih motornih vozila do 2050. godine;
  • napredovanje ka gradskoj logistici sa nultom emisijom u velikim gradskim centrima do 2030. godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Owen Vachell)

Evropska nedelja mobilnosti je manifestacija kojom se promovišu alternativni vidovi saobraćaja u odnosu na motorizovani saobraćaj koji koristi fosilna goriva.

Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere održive urbane mobilnosti učini napor da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Pešačenje i biciklizam zajedno čine aktivan način kretanja. Njihov značaj za budućnost naših gradova je neprocenjiv.

Pre 50 godina, pešačili su i vozili bicikle samo oni koji nisu mogli da priušte sebi automobil. Evropski gradovi danas ne mogu više sebi da dozvole toliko oslanjanje na automobilski prevoz. Mi to ne možemo sebi da dozvolimo.

Od prvog pojavljivanja 2002. godine, uticaj Evropske nedelje mobilnosti konstantno raste, kako u Evropi, tako i širom sveta. Kampanja je 2018. godine oborila sopstveni rekord – 2792 grada iz 54 zemlje organizovali su aktivnosti u okviru nedelje mobilnosti.

Foto: Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Vrhunac nedelje je Dan bez automobila, u okviru kojeg gradovi učesnici ostavljaju jedan ili više delova grada samo za pešake, bicikliste i javni prevoz na ceo taj dan. Dan bez automobila je 2018. godine obeležilo 1153 grada.

Kampanja Evropske nedelje mobilnosti 2019. godine podstiče ljude na izbor aktivnih načina transporta ili kombinovanje pešačenja i biciklizma sa gradskim prevozom.

U Srbiji se Evropska nedelja mobilnosti obeležava od samog početka, od 2002. godine. Broj gradova i opština koje učestvuju varira, a prošle godine je oboren record učesnika iz Srbije – 21. I ove godine Stalna konferencija gradova i opština će pozvati sve svoje članice da se uključe u manifestaciju.

Aktivnosti na obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti Stalna konferencija gradova i opština sprovodi u okviru programa “Podrška lokalnim samoupravama na putu EU integracija – II faza” koji finansira Vlada Švedske.

Izvor: SKGO