EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (Chris Greenhow)

U ponedeljak, 2. novembra od 18 sati, biće održan treći u nizu vebinara iz serijala „Zeleni plan za Srbiju„. Tema o kojoj će se razgovarati ovom prilikom biće „EU zeleni dogovor, priroda i klimatske promene“.

O vebinaru: 

Klimatske promene nas podsećaju da, uprkos brzom tehnološkom razvoju i dalje u potpunosti zavisimo od prirode, odnosno prirodnih resursa i prirodnih ciklusa. Evropski zeleni dogovor predviđa sveobuhvatnu podršku za podizanje kvaliteta životne sredine, održivo upravljanje prirodnim resursima i borbu protiv klimatskih promena.

Na koji način ovaj novi instrument može biti podrška uspostavljanju ekološke mreže NATURA 2000 u Srbiji – mreže zaštićenih područja, sa ciljem boljeg očuvanja zdravlja i otpornosti biodiverziteta – razgovaraćemo sa učesnicima panela.

Takođe, pored očuvanja biljnih i životinjskih vrsta, ovakav koncept zaštite prirode ima značajnu ulogu u smanjenju rizika od klimatskih promena. Zaštićena područja mogu da nam pomognu da ublažimo efekte klimatskih promena i da im se bolje prilagodimo.

Teme koje će biti pokrenute tokom diskusije:

* Šta je Evropski zeleni dogovor i kakve promene možemo da očekujemo?
* Šta je NATURA 2000?
* Kako Zeleni dogovor može da pomogne uspostavljanju mreže NATURA 2000 u Srbiji?
* Kako zaštićena priodna područja mogu da pomognu u ublažavanju i prilagođavanju na klimatske promene?

Učesnici panela:

* Boris Erg, direktor IUCN ECARO
* Zoran Sretić, stručnjak za pravo EU
* Predrag Lazarević, Univerzitet u Beogradu Biološki fakultet, Institut za botaniku i botanička bašta “Jevremovac”
* Imre Krizmanić, docent na Biološkom fakultetu u Beogradu
Moderatorka: Duška Dimović, WWF Adria-Serbia

O serijalu:

Događaj organizuje Međunarodni festival zelene kulture – Green Fest u saradnji sa projektom EU NATURA 2000 i uz podršku Delegacije EU u Srbiji. Ideja ovog i događaja koje ćemo organizovati u narednom periodu je bliže predstavljanje Evropskog zelenog dogovora i Zelena agenda za Zapadni Balkan, kao regionalnog pristupa za očuvanje prirode i usklađivanje sa EU politikom zaštite životne sredine. Događaj je deo serije vebinara pod nazivom “Zeleni plan za Srbiju”.

Vebinar će biti emitovan uživo na fb stranici EU u Srbiji i posredstvom platforme Zoom. Prijavni formular nalazi se na sajtu.

Izvor: EU info mreža