Druga Javna debata u oblasti upravljanja otpadom u PKS

upravljanje otpadomCentralno evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Privrednom Komorom Srbije održaće 3. marta 2014. godine drugu Javnu debatu „Upravljanje industrijskim otpadom u Republici Srbiji-tokovi otpada i nova upotrebna vrednost“ u prostorijama Privredne Komore Srbije.

Cilj ove debate je predstavljanje trenutnog stanja u Republici Srbiji u oblasti upravljanja industrijskim otpadom, mogućnostima za njegovo pretvaranje u toplotnu ili električnu energiju, postojećoj zakonskoj regulativi u ovoj oblasti, kao i usklađivanju sa regulativom Evropske unije i uspostavljanju praktičnog sistema upravljanja industrijskim otpadom u cilju zaštite životne sredine.

U Srbiji postoji više od milion tona industrijskog otpada, a godišnje se proizvede više od 8,2 miliona tona industrijskog otpada. Najveći udeo ima leteći pepeo od uglja koji ćini čak 67 odsto ukupnog industrijskog otpada, dok je samo 19 odsto ukupnog otpada dalje tretirano. Takođe, ne postoji ni jedan objekat za skladištenje opasnog otpada, a ne postoji ni postrojenje za njegovu preradu. Jedan deo ovakvog otpada izvozi se u druge zemlje, ali će to do 2020. godine biti zabranjeno zakonom, zbog čega su Srbiji potrebna postrojenja za termičku preradu ovakvog otpada.

CEDEF i Privredna Komora Srbije organizuju šest ovakvih debata u oblasti upravljanja otpadom. Prva debata održana je 17. decembra 2013. godine pod nazivom „Upravljanje komunalnim otpadom u Republici Srbiji-Kojim putem ide Srbija“, a poslednja javna debata biće održana u junu ove godine.

S.J.