Deset godina postojanja neformalne Zelene poslaničke grupe u Srbiji

Događaji

Konferencija povodom obeležavanja 10 godina postojanja neformalne Zelene poslaničke grupe održaće se u sredu, 5. juna sa početkom u 9.30 časova u Maloj sali Narodne skupštine Republike Srbije, ul. Kralja Milana br.14.

Foto: Zeleni dijalog

Cilj konferencije je da promoviše rad i važnost Zelene poslaničke grupe, kao i da podstakne regionalnu saradnju poslanika angažovanih na temama životne sredine i da izvrši pritisak da se teme životne sredine nađu na političkoj agendi.

Zelena poslanička grupa (ZPG) nije formalno telo Narodne skupštine Republike Srbije, već je neformalna višestranačka parlamentarna grupa koja otvara mogućnost da se stvori širi politički konsenzus u zelenim politikama održavajući nezavisnost Grupe od pojedinačnih ciljeva političkih stranaka.

Aktuelni sastav neformalne Zelene poslaničke grupe čini 26 narodnih poslanika i poslanica, dok Sekretarijat Zelene poslaničke grupe zajednički čine dve nevladine organizacije, Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost, koje su i inicirale formiranje prve neformalne grupe poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije 2009. godine.

Milisav Pajević