Debata – Upravljamo li klimatskim promenama?

Događaji

Foto-ilustracija: Unsplash (Sam Bark)

Upravljamo li klimatskim promenama, naziv je debate koja će se održati u sredu 18. novembra sa početkom u 12 časova u Enmoy Kongres centru. Na debati će učestovati Aleksandar Macura, RES fondacija, prof. dr Aleksandar Jovović, Mašinski fakultet u Beogradu, Duška Dimović, WWF Adria Srbija, prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet u Beogradu, Aleksandar Kovačević, ekspert za energetiku i prof. dr Vladimir Janković, Univerzitet u Mančesteru, dok će moderator biti Ljubica Gojkić.

U Srbiji je tokom ove godine sve primetnije zagađenje vazduha i sve glasnije nezadovoljstvo građana opštim stanjem životne sredine. Istovremeno, Srbija na svom formalnom putu ka EU dobija ocenu o “ograničenom napretku” u oblasti pripreme za klimatske promene.

U istoj godini EU počinje sa prvim aktivnostima i promocijom Evropskog zelenog dogovora koji je predstavljen decembra 2019. godine, a čiji je cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.

Da li Srbija ima sopstvene resurse da se pripremi za klimatske promene? Kakvi su dosadašnji rezultati vlasti, institucija, i kakva je moć i uloga organizacija civilnog društva, privrede i samih građana da učestvuju u primeni standarda usmerenih na podsticanje zelene ekonomije, poboljšanje zdravlja i kvaliteta života ljudi? Na koji način čuvamo prirodu i njene resurse? Da li smo pravilno informisani o stepenu industrijskog zagađenja, kvaliteta vode i vazduha, upravljanja otpadom? Da li su administrativni kapaciteti javnih centralnih i lokalnih vlasti dovoljni za zelenu tranziciju i da li je razvijen naš Nacionalni energetski i klimatski plan u skladu sa obavezama Energetske zajednice, kako je to postavljeno poslednjim izveštajem Evropske komisije o napretku Srbije – neke su od tema o kojima će se razgovarati.

Izvor: Fondacija Centar za demokratiju