Čišćenje sveta za jedan dan u okviru kampanje „Očistimo svet“

Događaji

Foto: Unsplash (Brian Yurasits)

Kampanja „Očistimo svet“ nastala je kao pokret u Estoniji 2008. godine. Tada se oko 50.000 stanovnika volonterski udružilo u nameri da očisti državu kroz nekoliko sati.

Inicijativa je globalno podržana i obeležava se svake treće subote u septembru.

Iako prošlogodišnji cilj da se okupi 5 odsto svetske populacije, odnosno okvirno 380 miliona ljudi, nije ispunjen (učestvovalo je „samo“ 17,5 miliona ljudi), veruje se da će svake naredne godine odaziv biti sve veći.

Obeležavanje dana za „čišćenje sveta“ ove godine podudaraće se sa Međunarodnim danom mira, koji se obeležava 21. septembra i sa ovogodišnjim Školskim štrajkom za klimu koji će se održavati iste nedelje – od 20. do 27. septembra.

Čišćenje otpada predstavlja jedan od najznačajnih pokreta kada je reč o zaštiti životne sredine. Nesavesno bacanje smeća i njegovo gomilanje na deponijama, kao i na ulicama i zelenim površinama, predstavljaju veliki problem. Otežavajuća okolnost je što otpad nikad „ne miruje“, odnosno stalno se kreće i završava u zemljištu, vodi i vazduhu, na taj način postajajući izuzetno opasan.

Foto: Unsplash (Hermes Rivera)

Svakako, jedan dan u godini nije dovoljan da se problem reši, ali može značajno uticati na svest ljudi i na njihov odnos prema okolini. Ovakve aktivnosti pomažu u ujedinjavanju globalne zajednice, podizanju svesti pojedinaca, kao i konkretne promene, sve u korist ideje-vodilje o čistoj planeti.

Gradske uprave tog dana organizuju čišćenje na više desetina lokacija u Srbiji, te se svi zainteresovani građani mogu priključiti.

U periodu između 15 i 16 časova na Trgu republike biće sprovedena građanska akcija ZaZelenimo Trg republike! za koju vam je potrebno samo da ponesete biljku u saksiji.

Svakako, dovoljno je da se organizujete za čišćenje u svojoj okolini, ulici ili opštini i date svoj lični doprinos.

Jelena Cvetić