Bodrog fest u Bačkom Monoštoru

Događaji

Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i prirode – Bodrog fest, a značaj ove manifestacije ogleda se u promociji kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava sela.

Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodne lepote SRP „Gornje Podunavlje“UNESCO Rezervat Biosfere „Bačko Podunavlje”, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.

Bodrog fest 2019. biće održan 9. i 10. avgusta, po petnaesti put.

Tokom dva dana festivala, Bački Monoštor poseti preko 10.000 ljudi iz zemlje i inostranstva.

Mnogobrojni gosti tom prilikom mogu da degustiraju tradicionalne gurmanluke na čelu sa ribljim paprikašem, perkeltom, pečenom ribom, paprikašem od divljači, a da ne zaboravimo i čuvenu gibanicu sa makom i orasima.

Tokom manifestacije, u selu su izloženi mnogobrojni proizvodi starih zanata, ručni radovi, kao i ostali domaći proizvodi, karakteristični za Bački Monoštor i okolinu.

Organizatori Bodrog fest-a su: Mesna zajednica Bački Monoštor, UG „Bodrog”, UG „Podunav”, uz podršku Grada Sombora i AP Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Milisav Pajević