Akcija zamene starog papira za sadnice još jednom u sklopu Novosadskog proleća

Događaji

UPDATE: Zbog trenutne situacije na lokalnom, ali i međunarodonom nivou, udruženje “Inženjeri zaštite životne sredine” donelo je odluku da se aktivnosti udruženja minimalizuju za vreme trajanja opasnosti od širenja zaraze korona virusom.

U skladu sa preporukama i ovom odlukom, tradicionalna aktivnost prikupljanja papira za vreme manifestecije “Novosadsko proleće” takođe će biti odložena.

Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća, a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća, saopštilo je Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“.

Foto-ilustracija: Pixabay

U želji da promovišu održivo upravljanje otpadom i podstaknu građane, a posebno decu i mlade, na reciklažu starog papira, i ove godine tokom trajanja manifestacije „Novosadsko proleće“ udruženje će organizovati akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

„Novosadsko proleće“ održava se od 19. do 21. marta na SPENS-u u Novom Sadu, a štand „Inženjera zaštite životne sredine“ nalaziće se u holu na prvom spratu.

Svi zainteresovani mogu doneti stari papir od 8 do 20 časova u četvrtak i petak, 19. i 20. marta, odnosno od 8 do 12 časova u subotu, 21. marta.

Na štandu „Inženjera zaštite životne sredine“ moći će da se dobiju i informacije o procesu reciklaže i načinima na koji možemo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Pročitajte još:

Papir ima odlična svojstva za reciklažu – proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 odsto, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 odsto. Takođe, reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali naše šume i svež vazduh.

Izvor: Inženjeri zaštite životne sredine